Skip to main content
Geen categorie

Bouwrijp maken gestart

By 24 maart 2014juli 30th, 2015No Comments

In opdracht van ontwikkelaar Waterrijk Boskoop is Smit’s Bouwbedrijf uit Beverwijk begin dit jaar gestart met het bouwrijp maken van de locatie Waterrijk-West. Het bouwrijp maken gebeurt gefaseerd en op traditionele wijze door ontgraving van veen, aanvulling met grond en ophoging met zand.

Traditionele methode
Als eerste wordt een laag van circa vier meter veen ontgraven. Deze ontgraving wordt opgevuld met grond. Hierop komt een zogenaamde leeflaag, waarna de tijdelijke overhoogte van zand wordt aangebracht. Door deze methode toe te passen is er minder zand nodig en wordt een stabielere onderlaag gecreëerd. Het ontgraven deel wordt dusdanig klein gehouden zodat aan het einde van dezelfde werkdag de ontgraving weer aangevuld is. Hierdoor ontstaan er geen ‘gaten’ in het bouwterrein.

Eindbestemming Boskoop
Het uitgegraven veen wordt in eerste instantie opgeslagen op het terrein om enigszins te kunnen drogen. Vervolgens wordt het afgevoerd en elders verwerkt tot hoogwaardige bomengrond. De kans is zeer groot dat het bewerkte veen terugkeert in Boskoop bij een van de kwekerijen in de omgeving.

Planning
De werkzaamheden aan de noordzijde van het project Waterrijk (fase 1) vorderen voorspoedig. In mei zal het ontgraven van veen gereed zijn. Daarna wordt de verticale drainage en de tijdelijke overhoogte aangebracht. Om gevaarlijke situatie tijdens de werkzaamheden te voorkomen, is het gehele gebied afgesloten van de openbare weg. Het plangebied is aangeduid als bouwterrein en daarom ook niet meer toegankelijk voor onbevoegden.

bouwrijp1

Leave a Reply